Jesenje veselje

Jednom, ne tako davno, postojala su četiri godišnja doba koja su se međusobno jasno razlikovala. Sa popriličnom točnošću moglo se reći što će koje od njih donijeti i kakve bi vremenske prilike u njima trebalo očekivati. Znalo se kad bi mogle kiše učestati, kad je snijeg za očekivati, a kad će sunce žestoko zapeći. Zima je bila zima, ljeto je bilo ljeto, a proljeće i jesen bili su prijelazni periodi. Nema toga više! Svjedoci smo godine u kojoj je otpočetka sve bilo poremećeno i krivo. Teško se i sjetiti dana u kojem kiša nije bar nakratko padala, često i u više navrata, tako da su čak i veći dio ljeta vodostaji svih tekućih, pa i stajaćih voda bili povišeni. O poplavama da i ne govorimo. Sad smo kalendarski već duboko u jeseni. Nema više kiša, dani sunčani i topli, vodostaji se napokon u potpunosti stabilizirali. Što i gdje sada loviti? Pa zapravo… svuda i sve. Otvorene su doista baš sve opcije i treba što bolje iskoristiti ovakve uvjete, jer je teško vjerovati da mogu duže potrajati. Na zatvorenim vodama šarani su još uvijek itekako aktivni, pa je pravo vrijeme da ih se nalovite method feederom, dobro pripremljenom hranom, tankim predvezima i malim udicama.

Preporučio bih vam hranu na slatkoj bazi sa laganom nijansom „smrada“. U prošlom ribolovu odlično sam lovio na mješavinu Browning Crispy Carp i Big Fish, sa dodatkom 0,5 kg mljevenih halibut peleta. Od mamaca je kod sebe dobro imati raznih lovnih peleta (tutti frutti mi je donijela najviše riba), malih boila, kukuruza šećerca, ali svakako i crva i tanjih glista, jer je njihova kombinacija u ovom periodu često nenadmašna. Od ostalih ribljih vrsta na stajaćicama su još odlično raspoložene i velike deverike, babuške, žutooke, crvenperke, ali nažalost i cvergli, kojima godi ova toplina.

Za ribolov deverika svakako je bolji neki od sistema sa kaveznom hranilicom (ili open end) i dužim predvezom, a paternoster je, po meni, najprikladniji. Lovite li planski velike deverike, savjetujem vam da usporite malo ritam zabacivanja i budete strpljivi, pričekate griz, jer one su uvijek negdje malo van hranilišta i treba im vremena, ali i mira, da pronađu mamac. Nikako ne vole pretjerano bućkanje iznad glava. A od mamaca je tanka crvena glista na prvom mjestu, ali i nekoliko crvenih crva na tankoj laganoj udici daje podjednake, ponekad i bolje rezultate. Opet naglašavam: laganoj udici!

U ribolovu velikih i opreznih deverika to je iznimno važno. Prema pouzdanim informacijama na većini rijeka odlično rade štupseri, plotice, šnajderi, deverike i, naravno, mrene. Na Savi iznad Zagreba dečki ne pamte kad su u ovo doba svakodnevno lovili toliko puno velikih, baš velikih štupsera. Plotice i mrene ne primaju tako često, ali kad zagrizu to su izrazito krupni primjerci. Zanimljivo je da mrene u potpunosti ignoriraju standardne mamce kojima se ujesen dobro love, poput kockice sira, tirolske ili neke druge salame, pa i lovnih peleta, a najradije uzimaju poveći snop crva na udici ili kombinaciju glista i crva. Općenito, crvi su trenutačno mamac broj 1 za sve vrste riba na ovom području (i ne samo ovom). Mi smo na Kupi u dva krasna ribolova na istom mjestu imali slična, no ipak i ponešto drugačija iskustva, što je sasvim razumljivo jer je svaka voda uvijek druga priča. Lovili smo sve moguće vrste bijele ribe osim štupsera, ali oni se ovdje nikad ni nisu pretjerano zadržavali.

Na toj poziciji inače rijetko lovimo ujesen, jer je zbog čestih visokih vodostaja pristup vodi posve onemogućen, ali kako je ove godine sve pomaknuto, ništa logičnije nije bilo nego očekivati ribu upravo tu. Dubina je na udaljenosti nekih dvadesetak metara od obale, gdje je dno čisto i ravno, otprilike četiri metra, možda i malo više, što je poprilično, pa bez obzira što riječna struja nije baš odviše jaka treba biti izuzetno pažljiv sa odabirom i pripremom hrane, ali i izborom hranilice, lovite li na takvim mjestima. Hrana mora biti kompaktna, dovoljno velikih vezivnih svojstava da do dna stigne u hranilici, ne rasipajući se iz nje dok tone, i da se tek na dnu počne polako otvarati. Napominjem polako, jer hrane sa puno aktivnih čestica početi će se neminovno oslobađati već putem. Ali kako je za veće dubine, poput ove na kojoj smo lovili, uvijek bolje koristiti hranilice otvorenih krajeva (open end) nego kavezne, s druge strane postoji opasnost i da vam se hrana u njima zadrži predugo, da ne kažem trajno, odnosno da se uopće ne otvara.

Dakle, od hrane se traži da dobro veže, ali ne bude preljepljiva, a opet da se dobro otvara, ali ne prerano. Dvije mješavine Browningovih hrana iz nove serije Dutch Danger na koje smo lovili pokazale su se upravo takvim, izvrsnim u ovim uvjetima.

Prva je, tamna varijanta, Black Monster i Wild Black River u jednakom omjeru, a druga, svijetla, Stillwater Suprise i Spicy Thunder, u omjeru 2:1. Pored sličnog ponašanja u hranilici karakteristično za obje te kombinacije je da su vrlo blage, ugodne arome, što također smatram vrlo važnim za ovaj period, ali i za širok spektar vrsta riba koje smo očekivali na ovom mjestu.

Iako je bilo doista svega, kao što sam već spomenuo, glavninu ulova činili su šnajderi i plotice, u manjem broju deverike i mrene, a bilo je i lijepih žutooki, krupatica, uklija, pokoji grgeč, pa i jedan zalutali mali som. Koristio sam hranilice otvorenih krajeva sa otežanjem od 30 grama, a glavni dodatak hrani u njima činili su, kao u većini slučajeva, mrtvi crvi (povremeno i živi). Gotovo sve ribe ulovio sam, naravno, na crve, mada sam pokušavao i neke kombinacije sa tankim crvenim glistama, kasterima...

Najvažnijim detaljima tih ribolova smatram to što sam u nekoliko navrata iz gomile raznovrsne ribe na dnu uspio izdvojiti krupnije plotice ili poneku lijepu deveriku, baš kako sam i kada sam želio, mijenjajući pritom način i ritam hranjenja, prezentaciju mamca (mamaca), veličinu udice, debljinu predveza, daljinu zabacivanja... Baš sam se lijepo igrao i opet ponešto naučio. Inače, u vrijeme dok pišem ovaj tekst stižu mi vijesti da su velike mrene počele opasno primati na gornjem dijelu Kupe. I već znam gdje ću biti sljedeći vikend. Možda netipična, ali vesela je i krasna ova jesen.