Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/ninoslav/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

Deverika, dama iz duboke vode

Mada se deveriku može uspješno loviti raznim tehnikama, zbog njenih životnih navika i načina na koji uzima hranu, a u skladu s tim i težnjom da joj se mamac ponudi na najbolji mogući način, ribolov feeder štapovima i hranilicama nameće se kao izmišljen za nju. Premda to nije baš posve isključivo, deverika, pogotovo krupna, mamac uglavnom uzima sa dna, a pritom je neopisivo važno da on miruje, da je nepokretan. Pored toga deverikama je često bitno mamac ponuditi na najfinijim sistemima, sa malim i laganim udicama, tankim najlonima i učiniti to što tiše i diskretnije, ponekad na mjestima poprilično udaljenim od obale. A sve to zajedno je upravo feeder tehnikom najlakše postići. Deverika (lat. Abramis brama) je plašljiva i oprezna riba, kojoj prije svega trebaju mir i tišina, pa se tako i zadržava u dubljim dijelovima jezera i šljunčara, daleko od svake buke i događanja, dok je na rijekama uvijek u mirnijim dijelovima, uz glavni tok gdje voda lagano struji, pa iza većih prirodnih prepreka poput otočića, stijena, panjeva... 

Pronaći ćete ju često i na samim rubovima manjih ili većih uvala, blizu riječne struje ali uvijek malo izvan nje. Sve to opet ovisi o godišnjem dobu i vremenskim prilikama, jer deverike možete loviti tijekom cijele godine, ali ne na istim mjestima, na isti način i sa istim uspjehom. Poput svih riba iz porodice šaranki u hladnijem periodu su neaktivnije, manje se kreću pa stoga i hrane, dok se sa zagrijavanjem vode povećava i njihov apetit, ali sa doziranjem hrane i svega onog što joj se dodaje (živi ili mrtvi crvi, narezane gliste i slično) uvijek treba biti oprezan, pogotovo u ranoproljetnim danima. U tom periodu previše hrane može ih samo odbiti, a ne zadržati na hranilištu. Kasnije, kad se voda već malo ugrije, treba „podebljati“ sa hranom, a naročito sa „mesom“ (narezane gliste su fantastične), ali nikad ne treba pretjerivati i uvijek treba imati u vidu na kakvoj vodi lovimo, koliko i kakvih deverika bi tu moglo biti. A diskrecija je uvijek, ali uvijek potrebna, jer deverike, posebice krupnije i opreznije, ne podnose često i glasno bućkanje. Kakav je feeder najbolje koristiti u ribolovu deverike? Najjednostavnije bi bilo reći: najfiniji kojim se može loviti na vodi na kojoj lovite, odnosno težine bacanja i dužine kojom ćete moći najlakšom potrebnom hranilicom bez poteškoća zabaciti na udaljenost na kojoj želite loviti.

Neovisno o veličini ribe mogu to biti i pickeri dužine 3,00 m i težine bacanja od svega 20 ili 30 g, za kraće distance na stajaćim vodama, pa preko „light“ ili „medium“ feedera dužine 3,60 m, za srednje daljine, sve do onih još dužih i veće težine bacanja (do100 ili 120 g, pa i više) za iznimne daljine i rijeke. No ono što je svakako važno, to je da su dovoljno mekani. Najbolje bi svakako bilo da su brzi a mekani. Za ribolov deverika štapovi jednostavno ne smiju biti tvrdi, jer bi vam riba sa njih mogla često padati. Deverike imaju meka usta, iako se i ona donekle razlikuju ovisno o vodi na kojoj ih lovite, odnosno vrsti tla sa kojeg se hrane, pa prilikom zamaranja vrlo lako dolazi do rasijecanja usana. Ne zato što su deverike jake i borbene ribe, jer one to svakako nisu, upravo suprotno, već jednostavno zbog same težine i širokog tijela ribe koje ipak predstavlja znatan otpor, pogotovo ako se radi o većim primjercima, čak i u slabijoj vodenoj struji, nepažljivim i brzopletim vađenjem ribe lako se raširi rupa od udice i dolazi do otkvačivanja. Slična je stvar i sa tankim predvezima koji lakše pucaju pri zatezanju ili zamaranju krupnijih deverika na tekućoj vodi, zbog istog otpora ali i težine veće hranilice, pa je i radi toga također važno da je feeder mekši. Tako se događa, primjerice, da vam u nekim situacijama treba dugačak feeder velike težine bacanja, kako bi teškom hranilicom mogli zabaciti na iznimno veliku daljinu, a opet dovoljno mekan za kontriranje i zamaranje deverike.

Dobar primjer za to je Browning King River Feeder, dužine 4,50 m i težine bacanja do 200 g, koji je po mišljenju mnogih koji su lovili njime previše mekan, ali njegova primarna namjena je upravo opisana. A novi Browning CC Superfeeder Stillwater (3,60 m, t.b. 80g), najbolji je primjer kakav feeder treba biti za ribolov deverika na zatvorenim vodama. Iz navedenih razloga, ali i radi bolje indikacije griza, pri ribolovu deverike dajte prednost uvijek finim i mekšim vrhovima od fiberglasa naspram tvrđih karbonskih. Odabir hranilice i cijelog sistema ovisi, kao i uvijek, o tipu vode i općenitim uvjetima ribolova, ali u većini slučajeva izabirem kavezne hranilice primjerene veličine i težine, koje sa osnovnim najlonom i predvezom spajam paternoster sistemom. Odličnim mi se pokazao i sistem koji je kombinacija običnog kliznog sistema sa kopčom i paternostera, a radi se tako da se kraći krak na koji se kvači hranilica ostavlja kliznim. Dakle, nešto kao klizni paternoster. Kod upotrebe težih hranilica dobro je taj kraći krak izraditi od gume (Power gum). I pri dalekim zabacivanjima sa vrlo dugim predvezima sistem se rijetko petlja, a maksimalna osjetljivost kod griza dvostruko je osigurana. Kao što sam već i spomenuo, kavezne hranilice ili hranilice otvorenih krajeva dobro je puniti sendvič metodom, tako da se između dva sloja hrane ubacuju razni dodaci poput živih ili mrtvih crva, narezanih glista, šećerca, kastera... I sad dolazimo do Browning Window hranilice, zanimljivog modela koji je osobno Bob Nudd dizajnirao, ponajprije misleći na deverike.

To je, u stvari, hranilica zatvorenih krajeva koja osim nekoliko provrta na tijelu ima i četvrtasti „prozorčić“, po kojim je i dobila ime. Kroz taj prozorčić hranilica se napuni živim mamcima, prvenstveno crvima, ali može i mješavinom već spomenutih dodataka klasičnom „sendviču“ (rezane gliste, kasteri, crvi), te se na kraju prozor začepi lagano navlaženom hranom. Na dnu se prozor otvori, jer hrana dobije još vlage i eksplodira, a i crvi pripomažu da čep od hrane što prije ispadne, pa sadržaj hranilice počne izlaziti iz nje. Kako je olovno otežanje kod Window hranilice koncentrirano na njenom donjem dijelu, mogli bi reći dnu, dok se ušica za koju se kvači hranilica nalazi na njenoj gornjoj strani, jasno je da je predviđena za daleka i precizna zabacivanja. Osim toga, ona zbog tako raspoređenog otežanja na dnu stoji u gotovo okomitom položaju, što omogućava sadržaju hranilice da lako i brzo izađe iz nje. Window hranilice namijenjene su prije svega stajaćim vodama, ali se mogu koristiti i u slabijoj riječnoj struji, a sistem koji Bob Nudd preporučuje kod njihovog korištenja upravo je paternoster. Iako sam ponekad deverike lovio i method sistemom, koji podrazumijeva kratke predveze, prije spomenuti modeli hranilica i sistemi sa dužim predvezima u većini slučajeva pokazali su se boljim. Udice za ribolov deverike bolje je da su šireg luka, ne previše tanke, ali nikako ne teške.

Veličina ovisi prije svega o mamcu koji koristite, mada je uvijek važno i kako riba prima, na kakvoj vodi lovite i radi li se o krupnijim ili pak manjim primjercima. Deverike odlično reagiraju na hranu za primamljivanje i aditive, pa će ih dobro odabrana i pripremljena hrana u hranilici brzo privući, ali teško će ih sama duže zadržati na ribolovnom mjestu. Zbog toga je, kako to stalno napominjem, neophodno dodavanje crva, narezanih glista, kastera (posebno ih vole krupne deverike), a može i šećerca, kuhane konoplje… Svi proizvođači hrana imaju u svojoj ponudi i po nekoliko njih specijalno namijenjenih primamljivanju deverika, a sve su one odreda slatke, mirišljave, hranjive, krupnijih čestica i velikih vezivnih svojstava. Za punjenje kaveznih hranilica i hranilica otvorenih krajeva, ovisno o uvjetima ribolova, odnosno tipu i dubini vode, kao i samoj hranilici koja se koristi, često im je u određenom postotku potrebno dodati neke aktivnije hrane sitnije granulacije. Kako lovim na Browningove hrane i odlično ih poznajem, izdvojio bih deverikama namijenjene Sweet Breams, Grand Slam i M7, koje su izvrsne u kombinaciji sa No1 ili Etange, hranama sitnijih čestica i manje ljepljivosti, te nekim aditivima, uvijek poželjnim ukoliko su pravomjerno dozirani. Primjerice, za dublju bistriju stajaću ili sporiju tekuću vodu u ovom periodu odlična je mješavina: Grand Slam - 1 kg, M7 - 1 kg, Etang - 1 kg, praškasti aditiv Bream Blaster - 250 g.

Od mamaca, poslije ver de vasa koji se u slobodnom ribolovu rijetko koriste, tanke gliste i crvi su ono što gotovo uvijek radi. Ponekad su deblje gliste u prednosti, nekad opet mrtvi crvi iznad svega, pa onda kombinacija glista i crva, šećerac, pahulja kruha, ali se odlični ulovi, pogotovo krupnih deverika, mogu ostvariti i dobro odabranim lovnim peletama i manjim boilama. Uglavnom, sa deverikom uvijek treba istraživati. Treba joj ugađati i biti nježan s njom, kao s pravom damom.