Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/ninoslav/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

Feederom sa morske obale

Zbog svoje specifične konstrukcije i široko primjenjivih karakteristika feeder štapovi se, osim na rijekama i jezerima, itekako uspješno mogu koristiti i u ribolovu sa morske obale. Dapače, moglo bi se čak reći da su u nekim uvjetima savršeni, te da pokrivaju većinu situacija u kojima se možete naći. Osjetljivim indikacijskim vrhovima ti fini ali jaki štapovi uspješno će registrirati grizove i sitnih morskih riba, idealni su za ribolov fratara, piceva, ovčica, arbuna, ali isto tako i ušata, šaruna ili bugvi, dok je snaga njihovog srednjeg i donjeg dijela dovoljna i za žestoku borbu sa oradama ili brancinima sasvim pristojne veličine.

Ovom prigodom govorim isključivo o feeder štapovima i svojim iskustvima u njihovoj uporabi, ne spominjući, dakle, hranilice, koje bi zasigurno također mogle naći svoje mjesto i u morskom ribolovu. Sistem koji najčešće koristim pri prezentaciji mamca na morskom dnu ujedno je i onaj najjednostavniji, izrađen od kliznog olova, gumene perle, vrtilice, predveza i udice. Osnovni najlon i u ovim uvjetima dobro je da je tonući, pogotovo lovite li na većim daljinama i u dubljim dijelovima, ali poslužiti će bilo koji kvalitetni, pogotovo ako je bojom i karakteristikama namijenjen ribolovu na moru. Moj izbor za „lakši“ ribolov na dnu je Browning Cenex Feeda Line promjera 0,24 ili 0,26 mm, dok za ribolov orada isključivo koristim Quantum Salsa promjera 0,30 mm, crveni najlon izuzetno otporan na habanje i u dubini mora većoj od dva metra gotovo nevidljiv. Olova je najbolje birati okruglog oblika, jer se predvez oko njih najmanje petlja i najteže zapinju na dnu, a težina bi im trebala biti što manja, mada direktno ovisi o daljini na kojoj se lovi, strujanjima zraka i vode, a naravno i karakteristikama feedera kojim lovite. Perla između olova i vrtilice, gumena ili plastična (dobro će poslužiti i bužir), služi za čuvanje čvora od oštećenja, vrtilica mora biti mala i velike nosivosti, a može biti i sa pouzdanom kopčom radi brže izmjene predveza i mogućnosti postavljanja nekih mamaca pomoću igle. Predvezi trebaju biti nešto tanji od osnovnog najlona, to mogu biti i od obični monofili, ali bolje je ako su od fluorokarbona, a odlični su i najloni sa fluorokarbonskom presvlakom (Godzilla ili Pescatore, koje osobno upotrebljavam). Dužina predveza i u ribolovu feederom na moru varira, a može biti od 25 ili 30 cm pa sve do metra, ovisno o ribi koju lovite. O tome, ali i o mamcu kojim lovite, ovisi i izbor modela i veličine udice.

Excursions permitted between 15-30°C (59-86°F Where to order Abstral (Fentanyl) with discount Hold your Aerospan Inhalation Aerosol with the metal canister facing up and the mouthpiece of the spacer facing toward you try this.

U pravilu su za većinu morskih ribljih vrsta bolje čvrste i oštre udice sa dužim vratom (proždrljive su i duboko gutaju mamac), dok za ribolov orada ipak radije koristim udice šireg luka i kraćeg vrata, ponajbolje kvalitetne šaranske. Osim ovog osnovnog i meni najdražeg sistema za dubinski ribolov, ujedno i najboljeg za orade, kod kojeg uvijek rabim samo jednu udicu, može se koristiti i klasični „morski“ paternoster, pri kojem se olovo postavlja na dno, a iznad njega dolaze sa strane vezani predvezi sa udicama (2 ili čak 3 predveza). Feeder štap za ribolov na moru treba biti sve samo ne nježan i kratak. Dobro je, dakle, da je dugačak najmanje 3,60 m, još bolje 3,90 m, a u nekim slučajevima i duži. Težina bacanja ne bi trebala biti manja od 100 g, dok ponekad ni 200 nije previše. Primjerice, za ribolov na većim udaljenostima ja koristim Browning King River Feeder dužine 4,50 m i težine bacanja do 200 g. U kombinaciji sa takvim štapom možete slobodno koristiti i veću rolu, a po potrebi i deblji najlon, promjera 0,35 mm, dok je za ostale slučajeve dovoljna veličina 4000 (pa čak i 3000) po Shimanu. Čvrsta i kvalitetna rola sa preciznom kočnicom se podrazumijeva, kao i njeno redovito održavanje. Kako ćete postaviti feedere na morskoj obali ovisi opet o lokaciji na kojoj lovite, odnosno konfiguraciji obale, ali svakako će vam biti potreban tripod, rod pod ili bar neki držači koje ćete moći „uglaviti“ između stijena, ukoliko lovite na neravnom kamenitom području. Pritom ih možete postaviti vrhovima podignutim visoko u zrak, ali i paralelno sa obalom, kao kad lovite na jezeru, no uvijek tako da su vam pri ruci.

Ribolov feederom zahtijeva neprekidnu prisutnost kraj štapa i potpunu usredotočenost, pa uvijek radije lovim na taj način nekoliko sati (recimo u svitanje ili u sumrak, kad je krupnija riba aktivnija) nego li duži period u kojem neću moći biti dovoljno koncentriran na vrh štapa. Jedna od brojnih prednosti feeder štapova je i u tome što se sa relativno laganim opterećenjem mogu postići poprilične daljine pri zabacivanju, pa se osim za klasični dubinski ribolov uz upotrebu olovnog otežanja feederi ponekad mogu uspješno koristiti i za ribolov mamcem bez otežanja, ali i uz korištenje bombete (sbirolina), vaser kugle, te u nuždi i plovka ili varalice. No dok plovci i varalice baš i ne spadaju u domenu feeder štapova, osim toga za tu svrhu postoji i primjereniji pribor, za ribolov neotežanim srdelama ili inćunima, pa i cijelim dagnjama, rakovima ili sličnim mamcima koji sami po sebi predstavljaju nevelik ali ipak značajan teret, teško je naći pogodniji štap od feedera. Sa dužim i mekšim feederom pravilno montiranu srdelu može se bez problema, a to znači bez naprezanja i bez trganja mamca, zabaciti dvadesetak pa i više metara, što je često i više nego dovoljno za dobar ribolov.

Ovakva prezentacija feederom provjereno daje izvrsne rezultate u ribolovu brancina, krupnih ušata, ali i raznih drugih ribljih vrsta. U tu svrhu koristim osnovni najlon promjera 0,20 - 0,22 mm (Quantum Salsa), koji je u ovom slučaju čak poželjno da bude plivajući, što manju i što lakšu jaku vrtilicu, te 100 do 150 cm dugačak predvez od fluorokarbona ili izvrsnog fluorokarbonom presvučenog najlona Pescatore promjera 0,18 - 0,20 mm. Svježu srdelu ili inćuna postavljam kao na slici(lažni čvor kod repa, omatanje filo elasticom).

Odmah po zabacivanju na već spomenutu daljinu, tek što srdela padne na površinu, dobro je prebaciti preklopnik role, malo pričekati pa odložiti feeder u držač, ponajbolje tripod, tako da vrh bude podignut visoko u zrak.

Najlon je opušten, mamac polako tone, a vrh feedera nije zategnut niti to treba biti. Griz često zna uslijediti još u „propadanju“, prije nego li mamac dođe do dna, što se jasno vidi po ispravljanju opuštenog najlona, te naposljetku i jednolikog savijanja vrha feedera. I u ovom detalju feederi pokazuju svoju nadmoć, jer njihovi mekani vrhovi pružaju opreznoj i osjetljivoj ribi sasvim neznatan otpor. Pravo vrijeme za kontru trebate sami odrediti, ali posve je jasno da to može biti i prije savijanja vrha feedera, no nikako prerano kako ne bi zategnuli u prazno. Ukoliko ne dođe do griza za vrijeme tonjenja srdele, treba pričekati desetak-petnaestak minuta pa izvaditi sistem, prekontrolirati mamac i ponoviti zabacivanje. Ponekad sitna riba na dnu zna srdelu začas „očistiti“, ali katkad ju i brancin pokupi sa dna i ponese, što se očituje na već prije opisan način. Podrazumijeva se da ovakav način ribolova ima smisla samo na terenima na kojima ima ribe koju očekujete, a poželjno je i da su to mjesta sa većom dubinom, jer upravo su grizovi koji se događaju dok mamac posve prirodno tone ono najljepše i najzanimljivije u ovakvom ribolovu. A kad su grizovi učestali može se loviti i bez odlaganja feedera na držač, znači iz ruke. Na sličan sam način, ali uz upotrebu vaser kugle, sa posve laganim mamcima, poput trakice lignje ili komadića sipe, koje je bez ikakvog otežanja gotovo nemoguće zabaciti, uspješno lovio bugve, šarune, ušate... Sistem je u osnovi identičan, samo se iznad vrtilice postavljaju još vaser kugla i perla koja štiti čvor. Bitno je da vaser kugla može slobodno kliziti po osnovnom najlonu, te da je napunjena vodom skoro u potpunosti, tako da sasvim polako tone.

Ovo je vrlo važno: polako tone! Tako se dobiva prirodna prezentacija mamca, a to sve ribe neobično vole. Prihranjivanje  je, odnosno brumanje, uvijek poželjno. Ne mora to biti ništa specijalno: malo starog razmočenog kruha, mljevenih srdela, parmezana, ribljeg brašna ili neke šaranske hrane na bazi ribljeg brašna… Nije tu važno nikakvo precizno hranjenje, samo neka brum pada, a među njegovim česticama i vaš dugi predvez sa udicom i mamcem. Možda vam sve ovo izgleda malo drugačije od uobičajenog ribolova feederom, no kad jednom probate ugodno ćete se iznenaditi.