Korisni popratni pribor

 

Za ribolov feeder tehnikom neophodan je osnovni pribor u koji svakako spadaju: feeder štap, prikladna rola (po mogućnosti sa bar jednom rezervnom špulom), odgovarajući najlon namotan na nju, hranilice različitih oblika i otežanja, udice, najloni i upredenice za predveze, vrtilice, razne kopče...No pored ovog osnovnog, slobodno bih mogao reći i obaveznog pribora, postoji i čitav niz manje ili više važnih ali korisnih dijelova opreme, koji nam svojom namjenom olakšavaju ribolov, pomažu da bi mu pristupili kvalitetnije, te napokon da bi se u ribolovu osjećali ugodno. Među koristan popratni pribor u ribolovu feederom koji smatram da je poželjno imati uza se ubrajam:

DRŽAČ ZA ŠTAP – Ovisno o uvjetima ribolova, odnosno lovi li se na rijeci ili stajaćoj vodi, a donekle i o navikama samog ribiča, feeder se postavlja u jedan ili dva držača. I dok je zadnji držač, u koji nasjeda drška štapa, najčešće klasičnog U ili V oblika, prednji mogu biti različitih izvedbi i drugačijih dimenzija, od kojih svaki ima neke prednosti i bolji je u pojedinim situacijama. No kako osim o funkcionalnosti njihov izbor najčešće ovisi o osobnim sklonostima, važno je napomenuti da feeder u njima mora biti stabilan, da držači moraju omogućavati trenutno i nesmetano kontriranje, te da svojom građom ne smiju oštećivati štap. Takvi držači izrađeni su uglavnom od plastike, gume, spužve ili pjenaste gume. Izvrsni Browningovi modeli (na slikama) koje koristim, pogotovo u kombinaciji sa plastičnim „zglobom“ za podešavanje različitih kutova nakrivljenosti, pokrivaju doista sve situacije.

STOLAC – U ribolovu feederom stolac je poprilično značajan dio popratnog pribora, pa nipošto nije svejedno kakvih je karakteristika. U nuždi i u kratkim ribolovima mogu poslužiti i tronošci, mali ribički stolčići, te kojekakve improvizacije, ali za višesatni ili cjelodnevni ribolov stolac bi trebao biti udoban i svrsi shodan. Važno je da ima podesive noge (a nije loše i naslonjač), kako bi se mogao prilagoditi terenu ali i vama, tako da sjedeći možete bez problema zabacivati, da ste u svakom trenutku sposobni nesmetano kontrirati, da vam je sve potrebno za ribolov pri ruci i da vas ne umara dugotrajno sjedenje u njemu. Svakako su dobri i oni koji se upotrebljavaju u šaranskom ribolovu, no ribolovna industrija izrađuje danas i specijalizirane feeder stolce, poput ovog Korumovog na slici. Njegove podesive noge pogodne su i za ugradnju raznih dodataka poput tacne za mamce, držača za suncobran, telekopskog držača za feeder i slično.

PODMETAČ – Baš kao i kod drugih ribolovnih tehnika u ribolovu feederom krupniju ulovljenu ribu potrebno je prihvaćati podmetačem. Znano je da je uvijek bolje da pometač bude većeg okvira i mreže, kako ne bi imali poteškoća pri uvođenju krupnije ribe u nj, no ne treba ni pretjerivati. Optimalna „glava“ podmetača za ribolov feederom dimenzijama je nešto veća od onih standardnih za bijelu ribu, jer treba biti dovoljno prostrana i za prihvaćanje šarana, velikih mrena, masivnih deverika i drugih krupnih riba koje se često love ovom tehnikom. Drška podmetača trebala bi biti lagana ali jaka, te dužinom primjerena feederu kojim lovite, dakle ni prekratka ni predugačka. Mreža podmetača mora biti čvrsta, ali izrađena od finog materijala bez čvorova, poželjno sa oznakom „Fish Friendly“.

PROSTIRKA ZA RIBU – Prostirka za polijeganje ulovljene ribe (unhooking mat) nikako nije neophodna, pogotovo lovite li isključivo bijelu ribu, ali je korisna višenamjenska stvarčica, a na mnogim vodama i obavezna. Ukoliko ju tom prigodom ne rabite za osnovnu namjenu, a to je briga za ulovljenu ribu i pažljivo ophođenje sa njom (ne zaboravite, nisu samo šarani vrijedni toga), može poslužiti i kao prostirka na koju ćete odložiti sitan pribor koji vam je tijekom ribolova potreban, kako ga ne bi morali stalno tražiti po torbi, a da nije ni razbacan svuda uokolo. Naposljetku, nužno može poslužiti i kao improvizirana sjedalica. Ne mora biti velika, ali prostirka je uvijek dobrodošla u popratnom priboru.

MEKANA POSUDA ZA MIJEŠANJE HRANE – U većinu ribolova, osim kad mi transport pribora do udaljenog ribolovnog mjesta predstavlja ozbiljan problem, za miješanje i držanje hrane nosim kantu ili čak dvije, ali uvijek i poneku mekanu sklopivu posudu iste namjene. Te nadasve praktične posude raznih zapremina, koje rade gotovo svi značajniji proizvođači ribolovnog pribora, sklopljene zauzimaju vrlo malo prostora a u trenutku se pretvaraju u adekvatnu zamjenu kanti. Jedina zamjerka im je otežano prosijavanje hrane zbog meke konstrukcije.

PRAĆKA – Dvije praćke, veću i jaču za hranjenje teškim kuglama hrane i manju za hranjenje crvima i zrnjevljem, uvijek nosim sa sobom. Ne zauzimaju mnogo prostora, pa premda ih često uopće ne upotrebljavam, ponekad znaju biti od neprocjenjive koristi. U ribolovu krupne ribe „method“ sistemom, kod kojeg se hranjenje ne može izvršiti samo hranilicom, dobra praćka je gotovo neophodna lovite li na većim daljinama. Ponekad kugle rastresite hrane ispucane praćkom mogu poslužiti i kao lagana „potpora“ hrani koja izlazi iz kaveznih hranilica u ribolovu bijele ribe.

TRIPOD – Lagani aluminijski tripod uvijek mi je u torbi i nebrojeno puta spasio me je na nepoznatim terenima. Iako držač feedera najradije postavljam na teleskopsku metalnu šipku s navojem (bank stick), postoje obale na kojima to nije moguće kvalitetno izvesti zbog građe i konfiguracije tla. Na tvrdim i neravnim površinama stabilni tripod sa podesivim nogama pravo je rješenje za prednji, a ponekad i zadnji držač.

SITO – U procesu pripremanja hrane za punjenje hranilica sito je iznimno važan rekvizit. Mada to vjerojatno rijetki rade, hranu je čak i u suhom stanju dobro prosijati, kako bi se odstranile sve eventualne nečistoće i natruhe kojima tamo nije mjesto. Navlaženu i dobro promiješanu hranu uvijek treba prosijati kako bi sve njene čestice ujednačeno upile vlagu i kako bi hrana dobila zraka. Ponekad je to potrebno učiniti i dvaput. Samo takva hrana otvarat će se na dnu ispravno, odnosno čestice će joj ravnomjerno izlaziti iz hranilice.

RAKETA I HRANILICA ZA ZRNJEVJE – Premda se rakete za hranjenje zrnatom hranom ponajprije upotrebljavaju u šaranskom ribolovu, najmanji modeli itekako su iskoristivi u ribolovu feederom. Ovaj Kordin model (na slici) kad je pun teži oko 70 grama, što se sasvim lijepo i bezbrižno može zabaciti istim feederom koji koristite za ribolov „method“ sistemom. Potrebna je samo jaka i sigurna kopča na osnovnom najlonu pomoću koje jednostavno zamijenite sistem sa hranilicom raketom, najlon zakvačen za „line clip“ i…dostava je precizna. Lovite li šarane, malo šećerca, kuhane konoplje i pokoja peleta oko hranilice uvijek dobro dođe. Na isti način upotrebljava se i hranilica za zrnjevlje.

TORBE ZA HRANILICE – Podrazumijeva se da svi oni koji imalo ozbiljnije love feederom u svaki ribolov sa sobom nose veći broj hranilica različitih oblika, otežanja i namjene, jer nikad ne znaju što ih čeka na vodi. Logično je da hranilice budu pohranjene na jednom mjestu, a ne razbacane u velikoj ribičkoj torbi ili po raznim vrećicama. Premda u tu svrhu mogu poslužiti razne kutije kojima to i nije osnovna namjena, idealnim su se pokazale torbice za olova izrađene od čvrstog materijala, kakve se koriste u šaranskom ribolovu.

TORBICA ZA PREDVEZE – O dužini i debljini najlona od kojeg je predvez načinjen, kao i veličini i obliku navezane udice, ovisit će i prezentacija mamca, a time često i uspješnost u ribolovu. Iako najviše volim raditi predvez na licu mjesta, kad procijenim kakav će mi biti potreban u danoj situaciji, pametno je imati veći broj različitih predveza navezanih prije ribolova, kako ne bi na vodi gubili dragocjeno vrijeme. Za čuvanje gotovih predveza koriste se specijalne torbice u kojima su oni pregledno složeni i osigurani od zapetljavanja.

SET SA ALATOM – Komplet u kojem se na jednom mjestu nalaze različite igle za postavljanje mamca na dlaku, svrdla, pomagala za otpetljavanje čvorova i vađenje udica iz usta ulovljene ribe, škarice, mala kliješta, probijači raznih promjera za formiranje valjkastih oblika mamaca (sira, mesnog nareska…), te prostor predviđen za odlaganje gotovih kratkih predveza kakvi se koriste u ribolovu „method“ sistemom, iznimno je korisna stvar i preporučam ga svakom tko se bavi feeder tehnikom ribolova.