Sedam savjeta za zimski ribolov bijele ribe na stajaćicama

Ledena kiša lila je svu noć, da bi se pred svitanje samo malo stišala. Oblaci teški i tamni, zora kao da nije ni svanula. Puše neki hladni, čini mi se sjeverni vjetar, temperatura je tek koji stupanj iznad nule. Ne poznajem baš puno ljudi koji bi u ovakvo sumorno jutro napustili svoje tople domove i krenuli na vodu, pogotovo sa takvim ciljem koji smo Nenad Lovrinčević i ja imali pred sobom: probati malo loviti deverike i babuške na obližnjoj omanjoj stajaćici, jezeru Jakšina u Gornjem Stupniku. Jer u ovo doba godine, u ovako groznim uvjetima, sasvim je realno reći: probati loviti. I ne očekivati previše. Nije bilo ni ugodno ni jednostavno, no mi smo se unatoč svemu odlično proveli i sasvim pristojno nalovili. Pa evo nekoliko riječi i savjeta za takav ribolov, ako se ipak odlučite...

 

1. U hladnijem periodu godine, a pogotovo za ovako vjetrovitih i kišnih dana, za ribolov je bolje birati manje stajaće vode iz više razloga. Riba zasigurno nije u plićacima uz obalu niti je raštrkana posvuda uokolo, već je koncentrirana u dubljim dijelovima jezera, koji mogu biti i poprilično udaljeni, ali su vam na vodama ovog tipa ipak uvijek dostupni i lakšim i kraćim feederima, te općenito finijim sistemima, kakvi su vam i potrebni za ovakav ribolov (što je na većim jezerima često neizvedivo). A sam vjetar, koji je uvijek neugodan, i valovi koje stvara, na velikim, sa svih strana otvorenim jezerima, može vam raditi ogromne probleme i u potpunosti zagorčati ribolov, dok je na manjim vodama njegov utjecaj ipak puno slabiji i lakše se nositi s njim.

 

2. Premda je u ribolovu feederom kvalitetan tonući najlon uvijek poželjan, za vjetrovitih dana on je neophodan želite li uopće loviti i sačuvati živce. Osim toga, potrebno ga prije ribolova dobro odmastiti za to predviđenim sredstvom ili vodom razblaženim tekućim deterdžentom za pranje posuđa. Nenad, primjerice, cijelu noć uoči ribolova ostavlja špulu sa namotanim najlonom u takvom blagom rastvoru. Po zabacivanju hranilice treba što prije potopiti najlon i što je brže moguće uspostaviti kontakt sa udicom i mamcem, a to je neizvedivo sa najlonom koji ne tone dobro. Događat će vam se da koliko god okretanjem ručice role namatali najlon i zatezali vrh feedera, on će se nanovo i nanovo opuštati, što zna potrajati i preko nekoliko minuta, a to zna biti frustrirajuće. Da i ne napominjem da nećete vidjeti griz ukoliko ga u tom periodu imate. Dakle, odmah po zabacivanju uronite vrh feedera u vodu i brzim okretajima ručice role potopite najlon, te blago zategnite vrh. Više no ikad sada je važno da tijekom ribolova „radni“ položaj štapa bude takav da mu je vrh spušten što niže, odnosno sasvim do površine vode. Tako ćete u najvećoj mogućoj mjeri eliminirati utjecaj vjetra i valova, te raznih nečistoća koje oni nose po površini.

                                                                                               

 

3. Zimsko je vrijeme, vode su hladne a metabolizam riba usporen, pa one ne uzimaju puno hrane, malo se kreću i nisu borbene kao u toplijem periodu godine. Takvim prilikama i ponašanju ribe prilagodite i pribor. Znači, fini i lagani feederi (ili pickeri ako lovite na malim udaljenostima), tanki najloni i male udice. Općenito sve smanjite i stanjite za broj, poglavito udice i predveze naspram onih kojima bi lovili te ribe u toplijem periodu kad su one aktivnije. Za udice je iznimno važno da budu što lakše. Nas dvojica lovili smo, primjerice, tankim žičanim udicama Owner Match Tournament broj 16 i 18, te predvezima promjera 0,12 i 0,10 mm. Pazite da svaki detalj bude što finiji i da radi što manji otpor koji bi riba mogla osjetiti kao upozoravajući, pa rabite što manje vrtilice s kopčom ili sitnije kopče na koje ćete kvačiti hranilice, kao i što manje i lakše vrtilice za povezivanje osnovnog najlona i predveza. Mi smo vrtilice između osnovnog najlona i predveza u potpunosti izbacili, dakle spajali smo ih direktno, ali to možete učiniti samo ako koristite posve malu udicu i mamac (jedan crv), koji se neće okretati oko svoje osi prilikom izvlačenja sistema i tako uvrtati predvez.                                                                                                       

                

4. Zbog slabe pokretljivosti ribe zimski grizovi često su toliko nježni da ih većinu sa imalo grubljim vrhom feedera nećete ni zamijetiti, pa imajte to u vidu prije početka ribolova prilikom izbora osjetljivog promjenjivog vrha. Znači, što tanji i osjetljiviji vrhovi, po mogućnosti od fiberglasa, koji će biti sasvim lagano zategnuti. Nenad gotovo uopće ne zateže vrh, tako da on ostaje skoro ravan. Dok puše vjetar i pada kiša sve to nije baš jednostavno prilagoditi i izvesti, ali može se.

5. U ovakvim uvjetima treba vam minimalno hrane za punjenje hranilica (kilogram suhe hrane bit će dosta za cjelodnevni ribolov), pa neka bude kvalitetna, pažljivo odabrana i pripremljena. Prema mom iskustvu sad su bolje aktivnije hrane sitniji čestica. Odličnim su mi se pokazale Browning Etang ili Maros Mix Extra Feeder. Hrana mora svojom atrakcijom tek privući ribu mamcu i potaknuti ju da ga uzme, a ne je hraniti i držati na mjestu. Isto tako dobro je pri punjenju hranilica hrani dodati pokojeg crva, ali doista pokojeg, diskretno, a nikako u „sendvič“, između dva sloja hrane, stavljati puno crva. U ovom ribolovu pokazalo nam se da je riba čak prije pronalazila mamac na udici ako smo hranilice punili samo hranom, nego kad smo dodavali crve.

6. Treba koristiti hranilice manje zapremine, sa minimalnim otežanjem koje vam omogućava da zabacite na željeno mjesto, a o dubini na kojoj lovite ovisi koji model ćete koristiti, hoće li to biti hranilica otvorenih krajeva ili kavezna hranilica sa gušćom ili rjeđom mrežom. I deverika i babuška su sad pri dnu, pa je potrebno da hrana u hranilici stigne do dna i tu se onda što prije otvori. Za veće dubine koriste se hranilice zatvorenih krajeva ili gusto pletene kavezne, dočim su za pliće vode bolje kavezne hranilice sa širom rešetkom. To je neko opće pravilo, mada se otvaranje hrane uvijek može dodatno regulirati i jačim ili slabijim stiskanjem hrane pri punjenju hranilice, ako imate osjećaja za to, ali i dovoljno iskustva.

 

7. Ritam punjenja hranilice i zabacivanja treba također prilagoditi slabijoj aktivnosti riba, pa on u ovom periodu treba biti sporiji nego u toplijem dijelu godine. Naravno da ni za to ne postoji točno određeno pravilo, ali možete slobodno pričekati na griz i do deset minuta, prije nego li izvadite hranilicu i ponovno je napunite. To je potrebno stoga jer nam, kao što sam i prije napomenuo, nije namjera gomilati hranu na dnu već privući ribu i potaknutu ju da uzme mamac, a usporenim ribama sad je za to potrebno malo više vremena. Nama su se kao mamac u zimskom ribolovu deverika i babuški najboljim pokazali crvi, točnije jedan veći (škot) ili dva manja (pinkija) na udici, te njihova kombinacija.