Method feederom, peletama i boilama

 

 

U rano proljeće, sa otvorenjem sezone, ribolov šarana je na raznim manjim dobro poribljenim stajaćicama, šljunčarama ili jezerima komercijalnog tipa, omiljena zanimacija mnogih ribiča, koji svak na svoj način, provjerenim metodama i tehnikom, pokušavaju prevariti tek razbuđenu ribu. Vode su uglavnom još hladne, riba se usporeno kreće i sramežljivo uzima hranu, pa redovito najbolje prolaze oni sa finim pristupom ribolovu, uz malu količinu kvalitetne dobro odabrane hrane na pravom mjestu i atraktivnim mamcem tik uz nju. Naravno da je feeder tu u prednosti pred ostalim tehnikama, jer pruža mogućnost upravo takve prezentacije. Da bi izbjegli pritisak i gužvu koja uvijek vlada tih prvih dana otvorenja, Kristijan i ja pošli smo na ozaljske šljunčare dva tjedna kasnije, taman za vrijeme ponovnog zahladnjenja, koje nikako nije moglo pogodovati ribolovu. No kako nam je cilj bio isprobati neke nove nam Browningove i Maros Mix-ove proizvode, smatrali smo da možda i nije tako loše što su uvjeti teški, jer ćemo dobiti bolji uvid u učinkovitost hrana i pojedinih mamaca nego li bi to imali kad je riba aktivna i mnoge mamce uzima bez zadrške. Dogovorili smo se da ćemo obojica loviti method hranilicama, koje su u ovakvom ribolovu nenadmašne, ali da ćemo imati drugačije „punjenje“, odnosno da će on rabiti klasičnu smjesu brašnaste hrane, dok ću ja u tu svrhu koristiti navlažene mikro pelete. Kiki miješa dvije Maros Mix-ove hrane, Extra Carp i Extra Carp Strawberry, uz dodatak Maros Aktivatora Strawberry, dok ja vadim već kod kuće pripremljen Maros Mix Method Box, sa spomenutim peletama.

Method Box je iznimno zanimljiva i praktična stvar, odnosno kutija, kako joj ime kaže, u kojoj se nalaze sitne halibut pelete i bočica tekućeg aditiva (jagoda, med ili halibut), kojim se pelete dodatno aromatiziraju i vlaže. Priprema peleta obavlja se u samoj kutiji, tako da se pelete (500 g) prvo preliju tekućim aditivom iz bočice (1dl), a potom se ta ista bočica napuni vodom kojom se još jednom prelijevaju pelete (znači, također 1dl).

Kutija se zatvara, dobro se sve to protrese i izokreće, kako bi se tekućine izmiješale i ravnomjerno navlažile pelete. Sadržaj kutije ostavlja se da tako zatvoren odstoji dva sata, dok pelete dovoljno ne omekšaju i nabubre, nakon čega su spremne za punjenje hranilice, odnosno ribolov. U toj fazi pelete su optimalno navlažene i ako poštujete upute koje se nalaze na kutiji, ne bi trebali imati nikakvih problema prilikom punjenja hranilica, poput lijepljenja za kalup ili rasipanja peleta. Sve je pravovaljano dozirano, jednostavno, praktično i – učinkovito.

Treba svakako napomenuti da su ove pelete namijenjene punjenju method hranilica prije svega pomoću kalupa, te da je, pogotovo ako koristite manje hranilice, jedan Method Box dostatan za višesatni, pa i cjelodnevni ribolov. Premda su u ovom periodu mesni mamci, poput glista i crva, i za šarane često najučinkovitiji, mi smo si dali za zadak ispitati cijeli novi asortiman Browningovih mekanih lovnih peleta i boila promjera 8 i 10 mm, namijenjenih upravo feeder ribolovu.

I sam izbor mamaca navodi nas na uporabu method hranilica, jer upravo na kratkom predvezu pored male količine hrane (ili na njoj) oni dolaze do punog izražaja, ali i tu radimo neke razlike. Kiki odabire manju Browning in-line method hranilicu sa otežanjem od čak 50 g, kako bi mogao iznimno daleko zabaciti i tražiti ribu pod drugom obalom, dok ja biram Drennanovu hranilicu nešto veće zapremine ali manjeg otežanja (35 g), budući da mi je cilj sprud udaljen svega tridesetak metara.

O brojnim prednostima ovakvih in-line flat method hranilica već sam pisao, ali nije na odmet ukratko ponoviti: kako god da ih bacili one uvijek istom stranom padaju na dno (uzduž koje je plosnato otežanje) pa možete biti sigurni da se mamac nalazi sa gornje strane hranilice a ne da je poklopljen njome, kako se hrana na hranilici formira pomoću kalupa i mamac se pritom utiskuje u hranu ne može nikako doći do petljanja predveza oko glavnog najlona, a takav način postavljanja mamca, utiskivanjem, omogućava i korištenje nekih mamaca koji bi inače pri daljim zabacivanjima spadali s udice (poput mekih peleta kakve smo mi rabili). K tomu, oblik hrane na hranilici formiran kalupom je pravilan, dakle aerodinamičan, što omogućuje daleko i, što je još važnije, iznimno precizno zabacivanje. Od više feederaša čuo sam da imaju problema sa spadanjem hrane s hranilice prilikom zabacivanja, pogotovo na veće udaljenosti kad snažnije zamahuju, ili da im se kod formiranja hrane kalupom ona lijepi za njega. Iako se može raditi i o lošem odabiru hrane (izbjegavajte nekvalitetne jeftine hrane!), najčešće je ona prevlažna i preljepljiva.

Hrana mora biti tek neznatno više navlažena nego ona za kavezne hranilice, ali probajte zato navlažiti sam kalup prije nego li u njega stavljate hranu koju ćete stisnuti hranilicom. Možete to napraviti vodom ili još bolje nekim tekućim aditivom koji će hranu učiniti još atraktivnijom (koristili smo Maros Aktivator), ali morate opet paziti da taj aditiv nije jako ljepljiv i da ga ne stavljate previše, inače ćete postići suprotni efekt. No pravilno odabrana i pripremljena hrana (ili pelete kakve sam ja rabio) neće vam zadavati nikakve muke ni prilikom formiranja ni prilikom zabacivanja. A pogotovo nemojte kriviti loše kalupe.

 

Mekane lovne pelete izvrstan su mamac u ribolovu method feederom, jer brzo otpuštaju aromu i privlače ribu, ali mnogi ih izbjegavaju upravo zbog njihove krhkosti. Pojedine se mogu postavljati i direktno na dobro odabranu udicu, ali većina ih zbog lomljivosti (pa i ove Browningove) nije baš pogodna za to. Može ih se probosti tankom iglom i postaviti na dlaku, poput tvrdih, ali najbolje ih je montirat pomoću silikonskog ili gumenog prstena pričvršćenog za dlaku. Mada se prsten može navući na peletu i rukom, puno je jednostavnije to napraviti specijalnom napravom kojom se prsten raširi koliko je potrebno da bi mogao obuhvatiti peletu.

Browning Hybrid meke pelete promjera su 8 mm i rade se u osam atraktivnih aroma: Monster Crab, Cream Vanilla, White Chocolate, Halibut, Strawberry, Mussel, Spicy i Cheese.

Ovom prigodom na udicu smo ih postavljali na opisan način, a po ribu sa nam podarile Cream Vanilla i Strawberry, što naravno ne znači da i ostale nisu isto tako lovne, pa i lovnije u drugim uvjetima. Boile malog promjera (6, 8 i 10 mm), poput ovih Browningovih koje smo testirali, namijenjene su upravo method feederu i ponekad daju fantastične rezultate, samo treba „kemijati“, mijenjati, pronaći prave, one koje tada rade. Nama su to ovaj put bile Shellfish i Monster Crab, te pomalo i očekivano pop up-ica Neon yellow, koja je dala čak dvije ribe.

Ukratko, ulovili smo nekolicinu krasnih riba na vodi na kojoj se drugi, loveći grubljim šaranskim priborom, nisu ni upisali. Odabrane Maros Mix-ove hrane, kao i Method Box koji mi se posebno dopao, prošle su na testu i u ovim teškim uvjetima. Još lijeni i tromi šarani ipak su pronalazili put do naših hranilica i pomamili se za ponekom peletom i boilom, koja im je neodoljivo zamirisala. Kako li će tek biti kad se vode malo zagriju?