O meni


U rijeke sam se zaljubio u najranijem djetinjstvu, dok sam još kao dječak sa ocem, strastvenim ribičem, štupserašem stare zagrebačke škole, radio svoje prve životne i ribolovne korake uz Savu, Sutlu, Kupu, Odru, Dravu... Zaljubljenost je vremenom prerasla u strast, gotovo opsesiju. Sve se mijenjalo i sve je prolazilo: djetinjstvo, mladost, ljubavi, prijateljstva, interesi... One su ostajale. 
Rijeke! Tekle su i ostajale. Vazda iste, uvijek drukčije. Povremeno bih potajno ljubovao i sa nekim jezerima, šljunčarama, ribnjacima, potocima, rječicama i kakvim sve ne vodama, ali rijeke su uvijek bile tu. U meni i kraj mene. Na obalama sam, opijen blizinom vode, očaran skladom prirode koja me okružuje, tišinom, daleko od svakodnevice, pronalazio ljepotu kojoj sam čitav život težio i potreban mi mir. Toliko malo, a zapravo sve.

I uvijek sa štapom u ruci. Isprva su to bili direktaši, štange, kasnije bolognesi i matcheri... Lovio sam, doduše kratkoročno, s vremena na vrijeme, i drugim, slobodno bih mogao reći svim tehnikama, sve vrste riba, ali uvijek sam se vraćao onom iskonskom, meni najdražem i najljepšem, ribolovu bijele ribe finim laganim priborom. I plovkom. Plovkom koji je bio veza između dva svijeta, onog ispod i onog iznad površine. A onda mi je, na samom početku ovog stoljeća, u ruke odnekud dospio prvi feeder. Od tog dana do danas ne prestaje moja opčinjenost tim štapovima i tom divnom i nadasve suptilnom i učinkovitom ribolovnom tehnikom. Feederi su vremenom potisnuli i zamijenili sve druge štapove, a njihovi osjetljivi vrhovi postali su moja veza sa tajanstvenim svijetom ispod površine.

Pišući za razne ribolovne časopise svih ovih godina pokušavao sam podijeliti svoje znanje i iskustava stečena u mnogobrojnim satima provedenim na vodi, približiti feeder ribolov što većem broju ribiča i, naposljetku, afirmirati ga. Danas, kad svakim danom na vodi vidim sve više mladih ljudi sa feederima u ruci, poslije mnogo muke i truda kojeg smo nekolicina nas entuzijasta uložili u organiziranje brojnih kupova i kad je, napokon, Feeder postao službena natjecateljska disciplina u Hrvatskoj, danas znam da je sve to imalo smisla. 

Uživajte u svakom trenu provedenom na vodi!
Ninoslav Žagar

ljeto 2014.