Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/ninoslav/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

Rive R-Method Feeder

Kad neki renomirani i jaki proizvođač natjecateljskog ribolovnog pribora, poput francuskog Rivea, u svom asortimanu ima samo četiri serije feeder štapova, od kojih niti jedna nije nižeg, pa ni srednjeg cjenovnog ranga, to može upućivati samo na to da je svakoj od njih pri konstruiranju pružena maksimalna pozornost, te da u visoku kvalitetu izrade i funkcionalnost ne bi trebalo sumnjati. Rive R-Method Feeder serija je dvodijelnih štapova koja obuhvaća tri duljine (3,00 m, 3,30 m i 3,60 m), sa istom deklariranom težinom bacanja, od 20 do 50 grama, a prema riječima vodećih ljudi iz Rivea, projektirana je u suradnji sa engleskim stručnjacima za ribolov method hranilicama, koji su zasigurno najveći znalci te tehnike. No premda im naziv sugerira primarnu namjenu, podrazumijeva se da ovi feederi imaju znatno šire područje primjene, te da su itekako upotrebljivi u raznim uvjetima ribolova. Pritom prije svega mislim na model duljine 3,60 m, koji je svakako najzanimljiviji, pa sam ga odlučio testirati u ribolovu na rijeci Kupi, za koju mi se odmah, čim sam ga primio u ruke, učinio idealnim.

Svojim diskretnim ali lijepim dizajnom Rive R-Method Feeder plijeni već na prvi pogled, a kad nekoliko puta zamahnete njime i malo ga protresete – osvaja! No tek na vodi postaje doista jasno o kakvom se štapu u stvari radi. To je brz feeder, ali nije tvrd, nije krut. Upravo zbog svoje osnovne namjene i predodređenosti za borbu sa krupnijim ribama, ponajprije šaranima, u gornjoj polovini je malo mekši, kako bi dobro amortizirao nagle udare i bjegove ribe, što je pogotovo važno pred obalom, kad su oni najžešći i najčešći. Iz istog razloga u ribolovu krupne bijele ribe na rijeci dopušta vam da koristite vrlo tanke najlone za predveze, bez bojazni od pucanja prilikom kontriranja ili za vrijeme zamaranja. I što je vrlo važno, spadanja riba prilikom zamaranja pri ribolovu čak i malim udicama su rijetka, što inače zna biti problem kod krućih štapova, pogotovo lovite li u jačoj riječnoj struji.

Rive R-Method Feeder se, dakle, baš zbog tih osobina, koje su primarno osmišljene za drugi vid feeder ribolova, pokazao izvrsnim i za ribolov kaveznim hranilicama na rijekama slabijeg ili srednje jakog toka, poput Kupe. Nadalje, kao što sam već i spomenuo, ovo je dvodijelni štap, a kao takav ima savršenu krivulju savijanja. Toliko je kompaktan i skladan, dobro izbalansiran, da imate osjećaj kao da je izrađen od jednog dijela. A ono što posebno fascinira, to je njegova iznimna snaga, koju nikako ne bi očekivali od feedera čija je deklarirana težina bacanja od 20 do 50 grama.

Ne samo da 50 grama nije neka gornja granica ukupnog tereta kojom se smije opteretiti štap, nego je pedesetgramska hranilica puna hrane (čija je težina znatno veća) otprilike njegova prava mjera. To je teret pod kojim ovaj feeder  pravilno „diše“ i koji sa lakoćom zabacuje na velike daljine, s tim da se u svakom trenutku osjećate sigurno i znate da može još puno više. Sve to donekle potkrepljuju i tri promjenjiva karbonska vrha koja idu u kompletu s njim, a nose oznake 1,5 oz, 2 oz i 3 oz. Dakle, ovo zasigurno nije light, a ni light-medium, što bi mogli pomisliti gledajući katalošku deklaraciju, već jedan pravi klasični medium feeder, odnosno feeder opće namijene. Od tehničkih podataka treba spomenuti i da je ovaj R-Method Feeder težak 180 grama, što je ujedno i neka prosječna težina kvalitetnih medium feedera, te da mu je transportna dužina 187 cm.

Na vitkom i elegantnom mat crnom blanku ima devet SIC vodilica, s tim da su prve dvije do držača role dvostopne, a ostale jednostopne, dok svaki vrh ima po sedam vodilica. Promjer najveće vodilice je 18,5 mm, a one najmanje na samom blanku je 4 mm. Blank je u korijenu, znači iznad gornjeg držača, promjera 13 mm, dok mu je vanjski promjer u gornjem dijelu, na mjestu gdje ulaze promjenjivi vrhovi, 4 mm. Promjer izmjenjivih vrhova u donjem dijelu je 2,8 mm, a u gornjem otprilike 1 mm. Spoj segmenata je standardni „put–over“, dakle donji dio ulazi u gornji, izuzev, naravno, vrhova. Rola se zateže uvrtanjem gornjeg dijela držača, koji je napravljen od pjenastog EVA materijala, a sam držač čvrst je i pouzdan.

Veći dio drške štapa (rukohvata) napravljen je, dakako, od kvalitetnog pluta, a završni dio opet od EVA materijala (11 cm), koji je na samom kraju malo proširen. Na donjem dijelu tog pjenastog završetka, na dnu, nalazi se metalna pločica sa logom Rivea. Završna obrada je besprijekorna, što se nekako i očekuje kod štapova ovog cijenovnog ranga, a dizajn je, kako sam već rekao, oku vrlo ugodan, lijep i nenapadan. Na blanku su bijelim nevelikim slovima ispisani samo osnovni podaci o štapu, poput naziva, dužine i težine bacanja, logo proizvođača, kao i potpis Didiera Delannoya, bivšeg svjetskog prvaka, kasnije stručnog suradnika Rivea, koji stoji iza većine njihovih proizvoda.

Ukratko, Rive R-Method Feeder zasigurno je jedan od najboljih feedera širokog spektra koji se mogu naći na tržištu. Po cijeni od 208 eura možete ga kupiti u dućanu Petar Šport (Petar Dimitrovski), Cesta bratov Cerjakov 30, Brežice, Slovenija. (telefon: +386 7 496 25 65)