Tri zrna i trava

 

Paklene vrućine donijele su sa sobom i (pre)niske vodostaje rijeka u kojima krupnije ribe bezvoljno miruju uslijed nedostatka u vodi otopljenog kisika. Sve je tromo i naizgled uspavano… Sve osim izgladnjelih uklija! Krenete li na neku rijeku uživati u ljetnom plovkarenju ispod slapova zaboravite žive mamce, a pogotovo crve, za uspješan ribolov bijele ribe biti će vam dostatna tri zrna i trava. Mislim, dakako, na tri vrste zrnate hrane i zelenu vodenu algu - kladoforu. Kuhanu pšenicu, konoplju i kukuruz šećerac rado uzimaju gotovo sve ciprinidne vrste riba, pa odlično mogu poslužiti kao dodaci raznim smjesama za primamljivanje ili kao samostalni mamci. Zajedničke osobine su im laka dostupnost i ne odviše visoka cijena. Pšenica i konoplja se već pripremljene za ribolov i pakirane u vrećice od jednog kilograma mogu kupiti u ribičkim dućanima (postoje i pakiranja u kojima su pomiješane), a konzervirani kukuruz šećerac naći ćete u dućanima s prehrambenim artiklima. Do trave je još najlakše doći, samo otiđite do prvog slapa. 

Pšenica

Premda se kuhana pšenica u ribolovu može koristiti tijekom cijele godine, kako na tekućim tako i na stajaćim vodama, najbolje vrijeme za njenu uporabu je upravo ljeto. Zrnu ili dva pšenice na maloj udici i dugom tankom predvezu teško će odoljeti plotice, podusti i jezovi, ali i mrene i klenovi. Nevolja je samo što je ponekad i uklije vole napadati. Prihranjivanje pšenicom tijekom ribolova je obavezno, baš kao i ostalim zrnatim mamcima na koje lovite. U tu svrhu najbolje je poslužiti se praćkom, ali ne hranite predaleko da se zrna previše ne rasipaju jer ćete na taj način razvući ribu u širinu. Najbolje je u kraćim vremenskim periodima praćkati po desetak zrna ravno ispred sebe na stazu kojom vam prolazi plovak. Ribe će pšenicu kupiti s dna, ali i u propadanju, pa će s manje opreznosti uzeti i zrno na udici koje prolazi kraj njih. Kako se često u brzacima lovi iz vode, a sistem s udicom i mamcem ne baca se daleko već se samo spušta u riječni tok pred sobom, koristite plovke što manje nosivosti i opteretite ih samo pravilno raspoređenim olovnim kuglicama radi što prirodnijeg ponašanja mamca. Ako ste nabavili veću količinu pšenice i odlučili je sami pripraviti za ribolov, suhu je stavite u veliki lonac, prekrijte vodom i kuhajte dok se dio zrna ne raspukne. Za vrijeme kuhanja po potrebi dolijevajte vodu. Dobro je da lonac bude i duplo veći od količine pšenice, jer ona kuhanjem znatno povećava volumen. Poslije kuhanja ostavite pšenicu nekoliko sati u vodi u kojoj se kuhala, a možete joj u toj fazi dodati i neke arome (npr. vaniliju). Ukoliko ste skuhali previše pšenice za jedan ribolov, razdijelite ju u nekoliko manjih najlonskih vrećica i stavite u zamrzivač.

Konoplja

Sjemenke industrijske konoplje u svim oblicima, pa tako i kuhane, sadrže veliku količinu ulja i izvrstan su stimulator apetita riba. Kod nas se sjemenke konoplje najviše koriste kao dodatak raznim hranama za primamljivanje ili kao samostalna prihrana, ali zrno ili dva na udici odličan su mamac za gotovo sve vrste riba. Sirovu industrijsku konoplju možete kupiti u poljoapotekama ili dućanima koji prodaju ptičju hranu, a kuhati ju je potrebno oko pola sata, odnosno dok se sjemenke ne otvore i iz njih proviri bijeli dio. Prije kuhanja u vodu je dobro dodati i žlicu sode bikarbone, jer im ona daje onu poznatu crnu boju. Najbolje je konoplju skuhati uvečer prije ribolova i ostaviti je preko noći u vodi u kojoj se kuhala. Postupak prihranjivanja i ribolova bijele ribe zrnima konoplje isti je kao i u ribolovu pšenicom. Teška zrna  kuhane konoplje čvrsto legnu na dno i naprave „tepih“ koji dugo zadržava ribu i nad kojim se uspješno može loviti i drugim mamcima. Inače, pri ribolovu na zrna konoplje znaju se događati lažni grizovi. Negdje sam pročitao da je to zbog toga što riba u struji ponekad zamijeni sitnu olovnu kuglicu sa zrnom konoplje.

Šećerac

Na spomen kukuruza šećerca mnogi odmah pomisle na ribolov šarana, ali na njega sam uspješno lovio i velike deverike, krupne žutooke, crvenperke, mrene, klenove, jezove, linjake… Skoro da i nema riblje vrste koja se neće pomamiti za slatkim žutim zrnom šećerca. Možda plotice više vole crve, pšenicu ili travu, ali one koje ulovite na šećerac biti će zasigurno najkrupnije. Naravno, ni ovdje ništa bez prihranjivanja. Praćku u ruke i svako malo ispucajte po nekoliko zrna na stazu kojom lovite. Najbolje je to raditi sinkronizirano, čim ispraćkate šećerac zabacite i udicu sa zrnom na njoj. Griz krupnije ribe obično je nagao, bez prethodnog „pipkanja“. Koristite veće udice nego u ribolovu pšenicom ili konopljom (br. 14 ili 12), a na udicu stavljajte uvijek samo jedno zrno šećerca. Predvezi mogu biti i duži, od 50 cm, kako bi se mamac što prirodnije ponašao. 

Trava

Zelena vodena alga ili trava, kako je češće zovu naši ribiči, idealan je mamac za ljetno plovkarenje. Ne samo da je besplatna nego i sama obavlja posao prihranjivanja. Odnosno, ispravnije je reći da rijeka prihranjuje travom. Voda prelazeći preko slapa otkida vlati trave i nosi ih u gladna usta plotica i podusta.  Vaš zadatak je samo da dođete do slapa, otkinete busen što svjetlije i što duže zelene trave, stavite je na udicu i zabacite u riječnu struju odmah ispod slapa. Za ribolov travom najradije koristim udice s ušicom ( Owner Pin Hook br. 12), ali dobro mogu poslužiti i one s pločicom ako imaju malo duži vrat (Gamakatsu 1050N). Udicu vežem nekoliko milimetara ispod ušice, kroz omču između čvora i ušice provedem dugački snop trave, stegnem i zatim 2 – 3 puta opletem travu oko vrata udice. Zelena alga je prirodna hrana mnogih riba i one će je često uzeti i kad ne reagiraju na druge ponuđene mamce. Na svako zaustavljanje plovka, kao i njegovo naglo nestajanje pod vodom, odgovorite oštrom kontrom. Mogli bi se ugodno iznenaditi, jer na travu se ne love male ribe...