Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/ninoslav/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

Browning Dutch Danger - hrane za ribolov feeder tehnikom

Na Browningove hrane lovim od samog početka, gotovo od prvog dana kad su se pojavile na tržištu i mogu slobodno reći da ih odlično poznajem, da su mi nebrojeno mnogo puta donijele krasne ulove, kako u slobodnom ribolovu tako i na natjecanjima, te da zasigurno spadaju u sam vrh svjetske ponude. Iako je i početni asortiman Browningovih hrana bio dostatan da se kombinacijom pojedinih pokriju doslovno sve situacije i svi uvjeti na vodi, on je povremeno nadopunjavan sa ponekom novom hranom, koja je manje-više ipak bila samo inačica onih već postojećih. I činilo se da ništa ne nedostaje i da se doista više nema što novo ponuditi. A onda, kako kažu vodeći ljudi iz Browninga, nakon gotovo godinu dana razvijanja i bezbrojnih sati testiranja na vodi, projektu u kojem je sudjelovao cijeli tim stručnjaka, tržištu je predstavljena posve nova linija hrana nazvana Dutch Danger, namijenjena prije svega feeder ribolovu. U čemu je njihova specifičnost? Uz korištenje samo najboljih brašna i aroma, a zahvaljujući nizozemskim krušnim mrvicama i različitim visokokvalitetnim rastresitim sastojcima, postignuta je koegzistencija koja je posebno učinkovita u hranilicama, što znači da se iznimno dobro otvara, brzo izlazi iz hranilice i radi tepih na dnu. I doista, testirajući ih svaku posebno pa onda i kombinirajući, bio sam iznenađen kako je sa njima gotovo nemoguće pogriješiti. Čak i one ljepljivije i neaktivnije teško je toliko navlažiti da ostanu slijepljene u hranilici. Brže ili sporije, one jednostavno rade svoj posao: otvaraju se. Naravno, nemojte ovo shvatiti doslovno, jer u svemu je uvijek moguće pretjerati, ali...ove hrane su doista jedinstvene. Još jedna specifičnost je da je u nekima od njih namjerno izbjegnuto dodavanje aroma, što znači da su posve neutralne, kako bi ih svatko mogao kreirati prema vlastitom ukusu, dodajući im aromu koju želi. To samo pokazuje koliko su se Browningovi stručnjaci orijentirali na ono što i jest najvažnije, na samu teksturu hrane. „Nizozemska opasnost“ dolazi u obliku šest izvrsnih različitih hrana koje čine jednu cjelinu:

BLACK MONSTER – Hrana krupne granulacije, crne boje, sa jakom ali vrlo ugodnom aromom vanilije. Osnovna namjena joj je primamljivanje krupne bijele u rijekama, ali i jezerima, pogotovo dubljim, jer je prilično teška i jakih vezivnih svojstava. Do punog izražaja dolazi u teškim uvjetima ribolova, kad je riba plašljiva i oprezna. Zima na rijekama je njeno pravo vrijeme i mjesto, ali i svi drugi periodi kad je voda bistra. Za pliće sporije rijeke, kao i pliće stajaće vode, preporučujem miješati ju sa Mad Roach, Spicy Thunder ili Black Magic iz stare serije Champions Choice. Sam omjer uvijek ovisi prvenstveno o uvjetima na vodi, ali može ići i do 1:1. Black Monster je moćna hrana!

SPICY THUNDER – Slatka svijetlosmeđa hrana sa jakom aromom vanilije, koja se ovdje prožimlje sa aromom mljevene konoplje, što joj daje jednu novu specifično oštru notu. Načinjena je od sitnijih čestica, slabije je vezivne moći, pa je prikladna za sporije tekućice, kanale i jezera. Zbog velikog udijela mljevene konoplje izuzetno brzo privlači ribu, zbog čega, a djelomično i zbog boje koja se ne ističe ni na jednom dnu, najbolje rezultate daje kad druge hrane zakazuju, odnosno kad je riba plašljiva i oprezna. Izvrsna je u kombinaciji sa prethodno spomenutom Black Monster.

BOOMBASTIC BREAM – Slatka hrana žute boje, izuzetno atraktivna. Vrlo je blage arome koja dolazi samo od brašna, pa ostavlja svakom na volju da je okrene na koju god stranu želi, dodavajući joj arome po svom ukusu ili miješajući je sa nekom drugom jačom hranom. Po svom sastavu najprikladnija je za ribolov deverika, krupatica i slične bijele ribe. Za ribolov deverika preporučio bih Browningove praškaste aditive Brasem Orange i Toffee Caramel iz serije CC Power Additive. No ova hrana može odlično poslužiti i u ribolovu šarana, pogotovo ako joj dodate praškasti Strawberry aditiv iz spomenute serije. U tu svrhu dobro ju je miješati sa Big Fish ili Crispy Carp, Browningovim hranama iz CC serije. Srednje do krupne je granulacije sa dodatkom dosta krupnih žutih krušnih mrvica, što je ribama čini još atraktivnijom. Dobrih je vezivnih svojstava, ali se i fantastično otvara, a kako u njoj ima dosta slatkog biskvita, prikladna je i za ribolov na tekućim vodama. Za ribolov na rijekama savjetujem miješati ju sa Sweet Breams ili Grand Slam, u omjeru 1:1.

STILLWATER SURPRISE – Hrana izvanredne koegzistencije, žarko žute boje, izuzetno krupne granulacije. Iako je prilično jakih vezivnih svojstava, vrlo se brzo otvara i izlazi iz hranilice čineći pritom tepih na dnu. Pravo iznenađenje. Atraktivnost joj dodatno povećava obilje crvenih i žutih krupnih krušnih mrvica koje navlažene znatno povećaju volumen. Ova hrana možda sporije privlači ribu, ali ju zato dugo zadržava na primamljivom tepihu koji čini. I ona je potpuno neutralna, dakle bez ikakvih aditiva, pa je možete začiniti prema vlastitom ukusu i želji. Ime joj sugerira da je namijenjena ribolovu na stajaćim vodama, ali itekako može poslužiti u sporijim tekućim vodama, pogotovo uz dodatak Sweet Breams ili Big Fish, već dobro poznatih Browningovih hrana iz serije CC.

WILD BLACK RIVER – Čim otvorite vrećicu ove hrane crne boje odmah vas omami ugodni poznati miris čokolade, biskvita, nečeg takvog, slatkog i finog. Podsjeća me na jednu hranu koju sam nekoć jako volio... Ta specifična slatka nota dolazi u stvari od kopra melase i PV1. No to su prirodni sastojci, pa je i pored toga ova hrana na neki način neutralna, odnosno bez aditiva, što vam daje mogućnost da kreirate kako god želite. Srednje je granulacije, zahvaljujući PV1 izvrsnih vezivnih svojstava, ali se isto tako i relativno brzo otvara, čineći zamamni tepih na dnu, prošaran krupnim crvenim česticama kojima obiluje. Na tom tepihu ribe se rado i dugo zadržavaju. Osnovna namjena Wild Black River-a vidljiva je iz samog imena, dakle tipična hrana za rijeke, a uz malo dorade i sve riječne ribe, jer je vrlo je zahvalna za miješanje sa raznim hranama, kao i primanje različitih aditiva. Za sporije tokove i pliće rijeke savjetujem vam dodati joj u pola manje Mad Roach. Izuzetno mi se sviđa i u jedno sam siguran: mnogo će štupsera biti ulovljeno na nju.

 

MAD ROACH – Tamne, gotovo crne boje, primarno namijenjena ribolovu žutooki na stajaćim vodama, no to je samo formalno, jer sva bijela riba odlično reagira na nju. Lagana mliječna aroma daje ovoj hrani slatkastu notu, dok podloga od pržene konoplje nepogrešivo privlači ribu i nagoni ju na hranjenje. Slabijih je vezivnih svojstava, sitnijih čestica, a do punog izražaja dolazi u teškim uvjetima ribolova, kad je voda bistra, riba oprezna i plaši se ući na svijetlu hranu. Male hranjive vrijednosti; izvrsna za ribolov u hladnoj vodi. To je jedna od onih hrana koje je uvijek dobro imati uz sebe, jer u određenom postotku mogu ući u sve mješavine i znatno ih podići.

 

Istovremeno sa Dutch Danger hranama Browning je tržištu ponudio i seriju novih praškastih aditiva pod nazivom CC Power Additive. Linija sadrži osam aditiva: Spicy Gardon, Brasem Orange, Lacto, Super Vanilla, Sweet Appetizer, Strawberry, Toffee Caramel i Bittermandel. Svi oni sjajno se sljubljuju sa Dutch Danger hranama, dajući im novu dimenziju. Proteklih nekoliko mjeseci imao sam prigodu testirati ove Browningove proizvode na rijeci Kupi i nekim stajaćicama i iznimno sam zadovoljan njima.