Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/ninoslav/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

Browning Black Viper Feeder

Kad pored Champions Choice Super Feedera, koji bez dvojbe spadaju u vrh svjetske ponude, Browning u svom asortimanu ima još jednu seriju iste cjenovne skupine, zasigurno se radi o feederima isto tako visoke kvalitete, ali drugačijih karakteristika i namjene. Browning Black Viper serija obuhvaća čak sedam feedera različite dužine i težine bacanja, koji pokrivaju doista sve moguće situacije koje vas mogu zateći na vodi, s tim da je najkraći i najmanje snage, Black Viper MK11, dužine 3,30 m i t. b. do 50 g, a najduži i najjači, Black Viper MK15, dužine 4,50 m i t. b. do 250 g. Impozantan spektar! Ali što krasi cijelu seriju? Ukratko: snaga, moć i dalekometnost. Viperi su, u stvari, izuzetno jaki štapovi za daleke izbačaje, a da pritom nisu ni grubi ni teški. Podrazumijeva se da kao takvi ipak ne mogu biti oličenje finoće, ali to se od njih niti ne traži. Za to postoji Champions Choice. Kako sam lovio sa dva modela, MK12 i MK13, pozabavit ću se jednim od njih, ovim kraćim, jer mislim da je ogledni primjer za cijelu seriju, a osim toga usporediv je sa CC iste dužine i t. b. Browning Black Viper MK12, dužine 3,60 m i t. b. do 80 g, težak je 233 g ( CC istih karakteristika ima 178 g), što je i razumljivo, jer Viper mora imati više „mesa“, deblje stjenke, ali to još uvijek nije puno. Transportna dužina Vipera MK12 je 125 cm, sastoji se od tri dijela (bez vrhova) i ima sedam SIC vodilica, od kojih su prve tri dvostopne, a ostale jednostopne (svaki vrh ima još šest vodilica). Promjer najveće vodilice, prve do držača role, je čak 18,5 mm, a najmanje 4 mm. Blank je u korijenu, odmah iznad držača role, promjera 13,5 mm, a vanjski promjer na najtanjem dijelu, na mjestu gdje ulaze promjenjivi vrhovi, čak 5 mm.

Segmenti se spajaju pomoću „trna“. Svaki detalj na ovom feederu odaje da se radi o doista jakom štapu. Držač role je čvrst i pouzdan, a zateže se uvrtanjem donjeg dijela, dakle klasično, pomalo staromodno, ali sigurno. Drška štapa, koja je malo duža od standardnih upravo radi dalekog zabacivanja, napravljena od kombinacije kvalitetnog pluta i EVA materijala, ali na jedan prilično zanimljiv način, tako da se 15 cm pjenastog materijala nalazi odmah ispod držača role (na njemu utisnutim slovima piše Viper).

Cijela završna obrada je besprijekorna, kako i priliči štapovima te klase, a dizajn je ukusan, mada se ne bi baš moglo reći i diskretan. Više je nekako pritajeno agresivan. Kombinacija crvenih i bijelih slova na crnom blanku daje mu neku dinamiku, brzinu, opasnost... No to se sve najbolje vidi na fotografijama. Zanimljiviji je svakako podatak da ovaj štap ima tri promjenjiva vrha od fiberglasa, i to 0,5; 0,75 i 1oz. Greška? Nije!On sa njima savršeno funkcionira u svim uvjetima, osim u jakoj riječnoj struji, što mu ni nije namjena.

Zbog izuzetne snage u srednjem i donjem dijelu njime se može doista daleko zabaciti, jer se energija pri zamahu sjajno prenosi, a da nešto slabiji vrh od fiberglasa tu nimalo ne smeta, jer u stvari u tome nema nikakvu funkciju. Ukratko, za daleko zabacivanje sa Black Viperom je potrebno znatno manje snage nego sa drugim feederima takvih karakteristika. S druge strane, mekša gornja sekcija dopušta mu lagano i precizno zabacivanje i na kraće distance, ali i odlično ponašanje pod ribom na velikoj daljini, što često zna biti problem sa tvrđim štapovima. A o izvrsnoj detekciji griza na velikoj daljini sa ovako osjetljivim vrhovima nije potrebno ni govoriti. No ono što svakako treba napomenuti je da ga ne smijete preopteretiti, želite li iz njega izvući maksimum. Hranilice sa otežanjem od 40 g njegova su prava mjera. Browning Black Viper MK12 namijenjen je ribolovu na jezerima i sporotekućim rijekama, poput Kupe na kojoj ga često i rado koristim. Za ribolov na većim i bržim rijekama tu su MK13, MK14 i MK15.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Svi modeli:

 

Browning Black Viper MK11 – 3,30 m – t.b. do 50 g

Browning Black Viper MK12 – 3,60 m – t.b. do 80 g

Browning Black Viper MK13 – 3,90 m – t.b. do 100 g

Browning Black Viper MK13S – 3,90 m – t.b. do 140 g

Browning Black Viper MK14 – 4,20 m – t.b. 120 g

Browning Black Viper MK14S – 4,20 m – t.b. 160 g

Browning Black Viper MK15 – 4,50 m – t.b. 250

 

 

Browning Black Viper feedere možete vidjeti i kupiti u dućanu

Pescatore, Petrovaradinska 1a, Zagreb – tel. 01/3886-611