Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/ninoslav/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

Browning Sphere Feeder

Kad je stara serija Browning Champions Choice feedera (koja se prvotno zvala Bob Nudd Legend Feeder) zamijenjena novom, kojoj je u imenu dodano Super Feeder, mnogi poklonici CC-a bili su pomalo razočarani, jer se radilo o sasvim drugačijem, prije svega mekšem štapu. I sam sam bio iznenađen kad sam ga vidio, a isprva, priznajem, i sumnjičav, ali na vodi sam u kratkom vremenu shvatio da se radi o savršenom feederu, koji mi je baš „legao“ i brzo sam se navikao na njega. Mislio sam, naravno, da nema boljeg štapa. No CC Super Feeder bio je, u stvari, nasljednik starog CC-a samo po imenu, ali po svim značajnim osobinama, koje su, dakako, još znatno poboljšane, pravi njegov nasljednik je, sad pod drugim imenom i drugačijeg dizajna, Browning Sphere Feeder. Jesu li stručnjaci iz Browninga osluškivali sjetne glasove Champions Choice nostalgičara ili su naprosto željeli proizvesti novi vrhunski feeder različitih karakteristika od Super Feedera, koji je i sam postao svojevrsna legenda, teško je reći, a naposljetku to nije ni pretjerano važno. Jedino što je doista važno je da su opet uspjeli iznenaditi sve, pa i one najnepovjerljivije. Browning Sphere feederi izgledaju i ponašaju se doista kako su i najavljeni, kao štapovi iz nekog drugog svijeta. Ili, još bolje, iz druge sfere. Pa o kakvim se feederima zapravo radi? Po čemu su toliko posebni? Od cijele serije Browning Sphere feedera (koja obuhvaća šest modela) meni je nekako najzanimljiviji onaj koji je i najuniverzalniji, a to je medium (duljine 3,60 m i težine bacanja do 80 g), pa sam ga nabavio, višekratno testirao i o njemu mogu govoriti.

Gledajući njegove tehničke podatke odmah ćete uočiti, a još više osjetiti kad ga uzmete u ruke, njegovu nevjerojatnu lakoću. Sa svojih 160 grama to je zasigurno najlakši medium feeder na svijetu. Blank mu je izuzetno tanak i elegantan, tako da više podsjeća na neki finiji match štap nego li na feeder. No nije on lagan i poseban samo zbog toga, pazilo se doslovno na svaki detalj. Izrađen je, podrazumijeva se, od najkvalitetnijih dostupnih visokomoduliranih karbonskih vlakana, ima specijalno konstruirane iznimno tanke i lagane Fuji SIC vodilice kod kojih je trenje smanjeno na minimum, a drška mu je, umjesto od uobičajenog pluta ili kombinacije EVA i pluta, napravljena jedinstveno, od težinski reduciranog i ergonomski prilagođenog spužvastog EVA materijala.

Takva drška u potpunosti prianja uz ruku i pruža znano bolji kontakt ili bolje reći „dodir“ sa ribom na udici, jer preko blanka, koji na nekoliko mjesta direktno dotičete dlanom, osjećate skoro svaki njen drhtaj. Fantastičan osjećaj! Držač role, također Fuji, lagan je i čvrst.

Cjelokupni dizajn Sphere feedera je, po dobrom starom Browningovom običaju, nenametljiv ali upečatljiv, diskretan i prekrasan. Završna je obrada, dakako, besprijekorna. Sphere Feeder je izuzetno brz, oštar štap, progresivne akcije, koji se pod ribom otvara polako, taman koliko treba. Tanan, elegantan i fin blank naizgled djeluje krhko i nježno, ali u stvari je strahovito jak. Svu njegovu snagu osjetite čim ga uzmete u ruke, malo prodrmate i zamahnete njime „na suho“, no tek na vodi postaje doista jasno o kakvom je moćnom „oružju“ riječ. Ja bih osobno čak više volio da je malo slabiji. No ono što najviše fascinira je njegov neviđeno širok spektar djelovanja. U kompletu sa feederom dolaze čak četiri promjenjiva vrha, od kojih je samo najslabiji od fiberglasa (0,75 oz), a ostala tri su karbonska (1oz, 1,5 oz i 2 oz).

Promjer vrhova u donjem dijelu, u korijenu, je 3 mm, dugački su 60 cm, a svaki je vrh smješten u zasebnu zaštitnu plastičnu tubu i posebnu pregradu na futroli štapa. Slobodno bi se moglo reći da se svakom promjenom vrha dobiva novi, sasvim drugačiji štap. Negdje sam našao podatak da je težina bacanja ovog Sphere feedera u rasponu od 0 do 80 grama. Zanimljiva mi je ova nula kao postavljena donja granica, jer ona upućuje na to da bi se teoretski vrlo male terete (od svega nekoliko grama) trebalo moći zabacivati podjednako dobro kao i one od primjerice 70 ili 80 g. I gotovo da je doista tako! Loveći volumenom malom kaveznom hranilicom sa olovnim otežanjem od 10 grama, nevjerojatnom lakoćom zabacivao sam daleko, daleko... I što je najvažnije, izuzetno precizno.

Zabacivanje ovim feederom predstavlja neopisiv užitak, a preciznost doslovno ovisi samo o vama, odnosno o vašoj točnosti. Ako se tome dodaju pažljivo odabrani promjenjivi osjetljivi vrhovi koji su u stanju detektirati i najnježnije grizove, jasno je da se radi o vrhunskom natjecateljskom feederu, predodređenom za brzi ribolov bijele ribe, od onih najsitnijih do najkrupnijih primjeraka, uvijek spremnim za sva moguća iznenađenja. A pritom je on, opet napominjem, toliko lagan i dobro izbalansiran da ga uopće ne osjećate u ruci, tako da višesatni aktivni ribolov njime ne predstavlja ni najmanji problem.

No osim za ribolov na stajaćicama, na kojima pokriva većinu situacija i doslovno sve vrste riba, od uklija i žutooki do šarana i amura, Sphere feeder je fantastičan za ribolov krupne bijele ribe na rijekama slabijeg, srednjeg, pa i umjereno jakog toka. To je tek prava njegova domena i tu se možda i najbolje snalazi. Upravo zbog nešto veće krutosti od CC Super Feedera bolje se ponaša u jačoj riječnoj struji, a sa karbonskim vrhom od dvije unce (2 oz ili 56 g) hranilice od 50 ili 60 grama dobacuje kud god poželite. Zamaranje velikih kupskih i savskih štupsera i plotica predstavlja nenadmašan užitak. Zanima me, naravno, kako se ponaša i pod snažnim mrenama, ali vrijeme za to tek dolazi. Pitanje koje mi mnogi postavljaju, a koje se neminovno nameće i samo po sebi: CC Super Feeder ili Sphere? To su sasvim drugačiji štapovi i na svu sreću ne moram birati između CC Super Feedera i Sphere, osim kojim ću loviti na kojoj vodi i u kojim uvjetima, a to ću valjda znati izabrati. Prednost CC-a je nedvojbeno u ponašanju pod ribom, kao i svih mekših štapova. Za to, jednostavno, ne postoji bolji štap od njega, siguran sam. Osim toga CC dopušta i greške, u vidu čak i malo jače kontre ili većeg forsiranja ribe, pri čemu ni najtanji predvezi neće pucati, dok kod tvrđih štapova, poput Sphere, to i nije baš tako, bez obzira na njihovu finoću. Za njih uvijek treba ipak malo mekša ruka i više pažnje. Browning Sphere Feeder je vrh vrhova, bez ikakve dileme, ali to je ipak štap za znalce i ne bih ga baš preporučio onima koji su još na počecima bavljenja feeder tehnikom. I na kraju, to je štap sa samo jednom ozbiljnom manom, a to je cijena. Ovaj medium koštati će preko 2500 kn, što je svakako puno. Kome nije neka ne dvoji ni sekunde. Za te novce dobiti će savršenstvo!