Deprecated: Methods with the same name as their class will not be constructors in a future version of PHP; plgContentfacebooklikeandshare has a deprecated constructor in /home/ninoslav/public_html/plugins/content/facebooklikeandshare/facebooklikeandshare.php on line 45

Drennan Acolyte Distance Feeder

Nakon više od dvije godine testiranja i dorađivanja nekolicine prototipova novog dalekometnog feedera, od strane Alana Scotthornea i ekipe iz Drennana, na tržištu se pojavio završni model, nazvan Drennan Acolyte Distance Feeder. Gotovo istovremeno kad i u engleske dućane, posredstvom Matchfishinga iz Čakovca, prvi primjerci stigli su i u Hrvatsku, pa tako jedan i do mojih ruku. Kako nisam do tada imao prigodu loviti Drennan feederima, a izuzetno volim kvalitetan ribolovni pribor, po čemu je ova tvrtka poznata, unaprijed sam se radovao ribolovima koji su me čekali. No prvo da spomenem neke tehničke pojedinosti... Drennan Acolyte Distance Feeder  dugačak je 3,96 m (13 ft) i deklarirane je težine bacanja do 100 g, što ga čini najdužim i najsnažnijim feederom iz poznate serije Acolyte.

Izrađen je od tri dijela nejednake dužine (plus vrhovi), ali prema onom najdužem, donjem, transportna mu je dužina 155 cm. Na trodijelnom blanku ima ukupno sedam SIC vodilica, od kojih su prve dvije dvostopne, a ostale jednostopne, dok svaki izmjenjivi vrh ima po šest kvalitetnih vodilica. Promjer najveće vodilice na blanku, koja je prilično visoko postavljena, je 15,4 mm, a one najmanje 4 mm. Blank je u korijenu, znači odmah iznad gornjeg držača role, promjera 14,5 mm, dok mu je vanjski promjer u gornjem dijelu, na mjestu gdje ulaze promjenjivi vrhovi, 4 mm. Promjer vrhova u donjem dijelu iznosi 3,4 mm, svi su iste dužine, a ona iznosi 63 cm.

Sva tri vrha, koliko ih ide uz ovaj feeder, karbonska su, sa oznakama 3 oz, 4 oz i 5 oz, naizgled neobičnim i neuobičajenim rasponom za štap težine bacanja do 100 grama (dodatno se mogu nabaviti i vrhovi od 2,5 oz i od 6 oz). U ribolovu će se kasnije pokazati da je njihov izbor sasvim primjeren, te da u potpunosti odgovara Distance Feederu, čija je primarna namjena ipak zabacivanje velikih i teških hranilica na velike udaljenosti. Vodilice na promjenjivim vrhovima velikog su promjera, tako da upotreba shock leadera ne predstavlja nikakav problem, jer čvor sa lakoćom prolazi kroz njih.  Spoj segmenata je standardni „put–over“, dakle donji dio ulazi u gornji, izuzev, naravno, promjenjivih vrhova.

Fuji držač role izuzetno čvrsto i pouzdano drži rolu, koja se zateže uvrtanjem gornjeg dijela držača. Drška štapa je u potpunosti plutena, dugačka je 57 cm (mjereno od sredine držača role), što je više od prosjeka i odlika je većine štapova namijenjenih dalekim zabacivanjima. Drška je na kraju malo zadebljana, a na njenom donjem dijelu, na dnu, nalazi se metalna pločica sa natpisom Acolyte. Cijela oprema Drennan Acolyte Distance Feedera je vrhunska, a završna obrada besprijekorna, kako to već i priliči štapovima ovog cjenovnog ranga. Dizajn je vrlo lijep, ukusan, prepoznatljiv, tipičan „drennanovski“, moglo bi se reći.

Težina štapa je 235 g, što je vrlo korektno za feeder tih tehničkih karakteristika, koji je k tomu fantastično izbalansiran. Već „na suho“, kad ga malo „prodrmate“ i zamahnete s njim, vidite da se radi o brzom feederu čiji se vrh trenutačno smiruje, a osjećate i njegovu snagu. Na vodi me je ponajprije zanimalo ponašanje štapa u dvije karakteristične situacije koje bi on trebao pokrivati, a to je jezerski ribolov krupne ribe na većim udaljenostima, te ribolov u jačim riječnim strujama. U tu svrhu višestruko sam ga testirao na jezeru Finzula u Rakitju, kao i na rijekama Savi i Kupi, pa i kanalu Donja Dubrava.

Na Finzuli sam „distance“ i „bullet“ hranilice sa otežanjem od 40 i 50 grama, koristeći osnovni najlon promjera 0,22 mm (uz upotrebu shock leadera), sa lakoćom i bez većih naprezanja zabacivao na udaljenost od 70 metara. Ono što je vrlo važno – prilično precizno. Naravno, onoliko koliko sam ja precizan.  I na 80 metara zabacivao sam bez problema. Išlo bi vjerojatno i više, ali nisam pokušavao. Mišljenja sam da je preko toga teško zabacivati precizno, pa tako i kvalitetno loviti (bar ja to ne mogu), te da je to uglavnom obično „nahitavanje“. Na Finzuli su grizovi mahom konkretni, pa je teško govoriti o osjetljivosti vrhova i finoj detekciji grizova, ali sam istinski uživao loveći velike deverike i babuške (oko 2 kg), kao i šarane do 10 kilograma. To je ono za što je ovaj feeder doista predodređen. Fantastičan, zapravo! Ulovio sam i nekoliko šarana između 13 i 15 kilograma, ali sa njima sam se već poprilično namučio. Zamaranje krupnije ribe, teške do desetak kilograma, pravi je užitak, budući da je Drennan Acolyte Distance Feeder snažan štap progresivne akcije koji se po potrebi „otvara“ koliko treba i brzo zamara ribu. Dovoljno je elastičan da amortizira sve nagle bjegove i udare ribe, tako da nema otkvačivanja ni pri ribolovu sa manjim udicama, što se često dešava kod tvrđih štapova, a opet je k tomu i dosta jak. Za baš velike ribe, one osjetno teže od deset kilograma, treba ipak malo više snage da bi ih mogli kontrolirati i usmjeriti kako želite. U slobodnom ribolovu to i ne igra toliku ulogu, budući da niste ograničeni ni vremenom ni prostorom (ukoliko lovite na čistini, naravno), ali na natjecanjima to može biti prilično važno.

Na Savi sam lovio krupne mrene, plotice i deverike, i to pri povišenom vodostaju, u jačoj struji, na mjestu gdje je trebalo daleko zabacivati. Sa kaveznom hranilicom srednjeg volumena, otežanom sa 80 grama, zabacivao sam bez problema na 50 - 60 metara, a vrh od 4 oz odlično se ponašao u jakoj riječnoj struji i uspješno registrirao svaki griz. Zamaranje krupne riječne ribe u tim uvjetima posebna je priča i vrhunski užitak, jer se u svakom trenutku osjećate moćni i sigurni, puni povjerenja u ovaj sjajni feeder.

Za ribolov na rijekama sporijeg i srednjeg toka, poput Kupe primjerice, pogotovo ako ne lovite daleko i ako lovite štupsere ili plotice, recimo, možda je malo i prejak, bar za moj ukus. Ali zato su duboki kanali brzog i jakog protoka vode, poput onog u Donjoj Dubravi, sa svojim krupnim i borbenim primjercima bijele ribe, pravo radno mjesto za ovaj feeder. Drennan Acolyte Distance Feeder možete kupiti u dućanu Matchfishing, Preloška 38, 40000 Čakovec. Cijena mu je 2.090,00 kn. Sve ostale informacije možete dobiti na telefon: 040/296-192 ili Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. Snimke ribolova ovim feederom možete vidjeti na:   http://ninoslav-zagar.com/index.php/galerija/17-video/163-feederom-na-savski-gemist

http://ninoslav-zagar.com/index.php/galerija/17-video/164-feederom-na-kupske-stupsere

http://ninoslav-zagar.com/index.php/galerija/17-video/165-feederom-na-kanalu-donja-dubrava